Ons Donsatelier

Ons Donsatelier – handgemaakte donzen dekbedden

Heerlijk, een donzen dekbed naar eigen wens. Sinds wij het donsatelier van Beddenhuis Herman van Elck in Deventer hebben overgenomen hebben wij alweer vele klanten blij gemaakt met een op maat gemaakt donzen dekbed.

In ons eigen donsatelier maken we een donzen dekbed aangepast naar uw persoonlijke wensen. Voor de dekbedden en kussens gebruiken wij de beste kwaliteiten dons. Wilt u een extra dik voeteneind of een heerlijk zacht donzen kussen? Al uw speciale wensen kunnen door ons worden vervuld!
In ons donsatelier vullen wij ook te dun geworden dekbedden. Als u ‘s ochtends uw dekbed brengt, kunt u het nieuw gevulde dekbed ‘s avonds weer afhalen.

Waarom een donzen dekbed.

Slapen onder een donzen dekbed, betekend volledig tot rust komen in een natuurlijke omgeving. Naast dat dons een goede warmte isolator is, slaapt het bij warmte ook nog eens prettiger als elke andere vulling. Dons kan namelijk snel vocht opnemen, houdt het vocht niet vast maar transporteert het naar de bovenzijde van je dekbed. Hierdoor voelt je dekbed niet klam of broeierig aan. Tevens is een donzen dekbed licht van gewicht en valt soepel om je lichaam. De kwaliteit van donzen dekbedden. De vulling van een donzen dekbed is bepalend voor de kwaliteit en voor uw slaapcomfort. Het gaat om de hoeveelheid dons en de kwaliteit van het dons en de veertjes. Maar hoe weet je nu wat goede dons is.

De vulkracht van dons is de maatstaf voor de kwaliteit van je donzen dekbed.

Donsproducten van hoge kwaliteit worden beoordeeld op hun “vulkracht”. Vulkracht is de mate van veerkracht of “luchtigheid” van het dons. Hoe hoger de waarde, hoe beter het isolerend vermogen. De vulkracht wordt gemeten door onder specifieke omstandigheden, zoals vastgestelde temperatuur en vochtigheid, het dons in een cilinder te plaatsen. Daarna wordt er een gewicht op geplaatst waardoor het dons wordt ingedrukt. Na verwijdering van het gewicht wordt de hoogte van het dons gemeten en dat geeft de vulkracht aan. De goede donzen dekbedden hebben een vulkracht van 120mm tot 150mm hoogte per 30gram. Donzen dekbedden met een vulkracht van meer dan 150mm/30gr. worden gekwalificeerd als zeer goed. Helaas wordt de vulkracht meestal niet op het label vermeld, hierdoor is er veel onduidelijkheid de kwaliteit van een dekbed en de bijbehorende prijs. Echter de vulkracht blijft de beste indicator voor de kwaliteit van een donzen dekbed.

Herkomst.

In ons donsatelier vullen we dekbedden en kussens met hoogwaardige kwaliteiten dons. Standaard hebben we 2 kwaliteiten op voorraad om te vullen.

90% Siberische Ganzendons Qual. 7268/4 met vulkracht 165mm
90% Witte Siberische Eendendons Qual.103 met vulkracht 145mm

Al onze dons kopen wij in bij ARO Artländer in Duitsland. ARO Artländer distantieert zich geheel van door LEVENDE PLUK verkregen dons! Alle dons wordt beslist diervriendelijk verzamelde en milieuvriendelijk behandeld en verwerkt volgens de meest moderne productietechnologieën ter wereld. ARO Artländer is lid van het EDFA (European Down en Feather Association) en alles donsproducten zijn gercertificeerd, het bedrijf werkt uitsluitend volgens de Europese DIN norm EN12934.

Voor welke vulling u kiest, is vooral een persoonlijke kwestie. Wij kunnen uw dekbed volgens uw individuele wens samenstellen met onze eigen donsvulmachine. U kunt ook zelf kiezen voor de manier waarop uw dekbed gestikt wordt – in enkel of 4-seizoens uitvoering.

Ganzendons of eendendons dekbed.

Een groot misverstand is dat ganzendons beter zou zijn dan eendendons. Wel is het zo dat het isolatie-vermogen van ganzendons iets hoger is dan het isolatie-vermogen van eendendons (bij gelijkwaardige vulkracht). De donzen pluizen van de gans zijn over het algemeen groter dan die van de eend. Dit geldt hierdoor ook voor de vulkracht en het volume van ganzendons ten opzichte van eendendons. Door deze combinatie van factoren is ganzendons iets meer gewild (en ook duurder dan eendendons) echter, een hoogwaardige eendendons is te verkiezen boven een minder hoogwaardige ganzendons. Hoe hoger het donsaandeel (bv. 90% donsaandeel + 10% verenaandeel) hoe lichter, soepeler en comfortabeler het dekbed is.

TIP – De behandeling van uw donzen dekbed.

Heeft u een donzen dekbed? Schudt het dan steeds even op als u het bed opmaakt. Vergeet ook niet het dekbed regelmatig te luchten, liefst niet in de zon. Kloppen of stofzuigen van het dekbed raden wij ten sterkste af! Licht opborstelen is voldoende.
Als u een schone overtrek om uw donzen dekbed doet, is het verstandig om het hoofdeinde naar het voeteneinde te leggen. Op deze manier blijft de vulling het best op zijn plaats.